Paragöz olmayalım
Mahmutlar yerleşik yaşayan Avrupalıların büyük tepki gösterdiği yabancılar mezarlığına 15 bin TL defin ücreti Mahmutlar Belediyesi tarafından makul bir fiyata düşürüleceği öğrenildi. Mahmutlar Post Gazetesi’nin gündeme taşıdığı “Meclis göreve” haberinden sonra çalışma yapan Mahmutlar Belediyesi Mali Hizmetler Müdürlüğü 3 Ekim 2011’de gerçekleşen Ekim meclisinde Meclis gündemine gelen Mali hizmetler yıllık bütçe dosyası içerisinde bulunan yabancılar mezarlığı ile ilgili konu 5 Ekim Çarşamba günü bütçe komisyona sevk edilerek görüşüldü. 13 Ekim’de toplanacak olan Meclisin çok yüksek olan yabancılar mezarlığı defin ücretini makul bir fiyata düşüreceği bekleniyor.
ALANYA MANAVGAT ÜCRETSİZ
Yabancılar Mezarlığı altında bölgede yerleşim yaşamlarını sürdüren Avrupalıların ölümleri halinde Alanya Belediyesi ve Manavgat Belediyesi adeta rekabet halinde. Mahmutlar Post
Gazetesi olarak yapmış olduğumuz araştırma neticesinde Yabancılar Mezarlığı ile ilgili ilginç sonuçlara ulaştık. Alanya Belediyesi Türkiye’de bir ilk gerçekleştirerek, İlçede sadece Hıristiyanların defin edilebileceği bir mezarlık oluşturdu. Bu mezarlığa defin ücreti olarak çok cüzi bir rakam (1500-2000 TL gibi) koyarak tüm Avrupa ülkelerinde önemli bir reklam yapılmasına sebep oldu. Geçtiğimiz bir ay içerisinde Manavgat Belediyesi Meclisi ilçe içerisinde çok büyük bir alanı yabancı mezarlığı olarak projelendirdi ve tüm Türkiye’de ve Avrupa’da bu mezarlığa defin ücreti için masraflar dahil hiçbir ücretin alınmayacağı ilan edildi. Şimdi turizm de söz sahibi iki büyük İlçe Belediyesi böyle önemli kararlar alarak hem turizme, hem de yabancılara verdiği önemi ortaya koyarak bir biri ile ölmek için bize gelin hem de bedava kampanyası yaparken, Mahmutlar Belediye Meclisinin almış olduğu bir meclis kararı ile 15 bin TL yüksek defin ücretinin tam karşılığı paragözlük değildir de nedir? Mahmutlar Post Gazetesi olarak başta Mahmutlar Belediye Başkanı Ali Çelik’i ve Meclis üyelerini uyarıyoruz. Lütfen 13 Ekim’deki Mecliste yabancılar Mezarlık ücretini sıfırlayarak Avrupa’da şimdiye kadar yapmadığımız bir reklam gerçekleştirelim. Buraya defin edilen her Avrupalı’nın yakınları Mahmutlar’ı unutmayacaktır. “Atalarımız burada yatıyor” diyerek sürekli Mahmutlar’a gelerek ekonomiye katkı yapacaktır. İsterseniz 3-5 yılda bir defa alacağımız parayı birde para almayarak, Mahmutlar’a yapacağımız ölçülmeyecek kadar büyük reklamı düşünün. Kültürümüzde ölüye saygı vardır. Ölüye saygısı olmayanın, diriye hiç saygısı olmamış.
TAŞER; İNSANIK DEĞİL, PARA KONUŞULUYOR
Mahmutlar Eski Belediye Başkanı Hüseyin Taşer konu ile ilgili şu yorumu yaptı.
“Birkaç aydır gazeteler Mahmutlar Belediye Meclisi’nin mezarlık ücretinden bahsetmektedir. Mezarlık tahsisi ve defin işlemleriyle yerel yönetimler yükümlüdür. Bu durumu “ırk ve din” ayrımına göre değerlendirmek uygun bir tavır olmamalıdır…
İnsanın, insana ve insan ötesi kavramlara yaklaşımı insanîlik bilinci noktasıyla ölçülmektedir. Dünyevî veya uhrevî işlerdeki hayrın başında insan olma ve insanîlik duygularını ilahi manada kullanmak gelmektedir…
Halk, hiçbir cesedi açık, orta yerde bırakmaz. O, bilir ki ölüm Allah’ın emridir. İnsanoğlunun görevi ise söz konusu emre vakıf olan varlığın var oluşuna uygun şekilde var edildiği toprakla buluşturmaktır. Mezarlık kültürünün gelişmesinde ölüye gösterilen saygı ve sevginin önemi büyüktür. Atasını bilmeyen anasını ne bilir…
Turizm kültürü mezarlık kültürüne de yansımıştır.Yerli mezarlığı, yabancı mezarlığı, Müslüman mezarlığı, Hıristiyan mezarlığı, Yahudi Mezarlığı, falanca-filanca mezarlığı,..vs. Eski ve tarihi mezarlıklara bakıldığında ise kimin ne olduğu mezarlık isimlerinden değil; mezar taşları, mezarın yerleşim biçimi, mezar içindekilerin otopsi sonuçlarına göre belirlenebilmektedir…
Mezarlık tahsisi ve cenaze defni için hiç kimse çok verimli mezar yeri istememektedir. Böyle arzu eden ise sağlığında temin edecek veya güvendiğine vasiyet edecektir. Şahsî mülkü içinde; özel mezarlık alanlarında bunu sağlaması imkân dâhilindedir. Ancak; Kamu mezarlıklarında köy mezarlığı, belediye mezarlığı vs. alanlarda yapılan defin işlerinde tercih sırasını genelde defin zamanı organize etmek durumundadır…
Defin, insanlık ve insanîlik görevlerindendir. Cenazenin en erken şekilde defnedilmesi inanç sistemlerinin emri niteliğindeyse de sağ insanlar için de o kadar önemlidir. Defin sırasında yapılanlar ölüye yapılabilecek en son görevlerdendir. İslâm dünyasında salından tutmak, en azından üzerine bir kürek toprak atabilmek hissi ve duygusu hâkimdir…
Ölüden para istemek abestir. Parası olmayan veya yetmeyenin defnedilmemesini düşünmek ileri demokrasi algısının ürünü olmalıdır (!?) Paran yoksa; defin de yoktur!..
Anlaşılan, gün bu gündür ki artık, insanlık değil; “para” konuşuyor!” şeklinde yorumladı.