2 kardeş kurtuldu, sıra Rahime’de
Kargıcak Beldesi’nde yaşayan Gürkan ailesinin böbrek hastası 3 kızından 2’si, kadavradan yapılan nakillerle yaşama döndü. Tüm aile şimdi büyük kızları Rahime’nin nakledilecek bir böbrekle hayata bağlanması için dua ediyor.
Türkiye, Gürkan ailesini verecek bir böbreği olmasına rağmen 3 kızı da böbrek hastası olan anne Asiye Gürkan’ın evlatları arasında tercih yapmak zorunda kalmasıyla tanıdı. Anne Asiye Gürkan’ın bir seçim yapmasına gerek kalmadan ailenin ortanca kızı 17 yaşındaki Sevda, 2009 yılında trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen 3 yaşındaki çocuğun böbreğiyle yeniden yaşam buldu.
12 yıldır böbrek rahatsızlığı yaşayan 13 yaşındaki kız kardeşi Semra de 17 Aralık 2010’da Antalya’daki bir hastanede beyin ölümü gerçekleşen Güneydoğulu bir kadının böbreğinin bağışlanmasıyla hayata döndü.
Gürkan ailesinin üçüncü böbrek hastası kızı Rahime ise kardeşleri kadar şanslı değildi. Çocuklarını hayata bağlamak için mücadele eden anne Asiye Gürkan’da bu süre içinde yüksek tansiyon ve diyabet tespit edilince 21 yaşındaki Rahime, annesinden yapılacak böbrek nakli şansını kaybetti.
5 yıl önce Akdeniz Üniversitesi Hastanesinin organ nakli listesine kaydı yapılan Rahime, ”Kardeşlerim kurtuldu, şimdi sıramı bekliyorum” dedi.
-”HASTANELER EVİM OLDU”-
Anne Asiye Gürkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugün 13 yaşında olan kızı Semra’ya henüz 9 aylıkken böbrek hastalığı teşhisi konulduğunu, ardından diğer iki kızında da böbrek hastalığı tespit edildiğini anlattı.
Kızlarını diyalize taşıdığı, nakil işlemleri ve sonrasında onlara refakat ettiği hayatının son 12 yılını hastanelerde geçirdiğini belirten Asiye Gürkan, ”Hastaneler evim gibi oldu” diye konuştu.
Böbrek hastası kızları arasında tercih yapmak zorunda olduğu günlerin geride kaldığını ifade eden Asiye Gürkan, iki kızının kadavradan yapılan nakillerle yaşama döndüğünü ancak büyük kızı Rahime’nin diğer iki kızı kadar şanslı olmadığını dile getirdi. Rahime’nin de yapılacak nakille hayata bağlanması için dua ettiğini ifade eden Asiye Gürkan, şöyle konuştu:
”Verebileceğim tek böbreğim varken 3 kızım arasında tercih yapmak zorundaydım. Sonra iki kızıma kadavradan böbrek bulundu. Organ bekleyen son kızıma böbreğimi vermek istedim, bu sefer de bende yüksek tansiyon ve diyabet tespit edildi. Kızıma böbreğimi veremeyeceğim söylendi. Şimdi tek şansımız kadavradan böbrek nakli. Onun için de beyin ölümü gerçekleşen kişilerin yakınlarının organlarını bağışlaması gerekiyor. Herkesi organ bağışına çağırıyorum ki son kızım da bu hastalıktan kurtulsun.”
-ABLASI İÇİN TELAŞLANIYOR-
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Merkezi Cerrahi Sorumlusu Doç. Dr. Ayhan Dinçkan’ın 17 Aralık’ta gerçekleştirdiği organ nakli operasyonuyla hayata dönen ailenin küçük kızı 13 yaşındaki Semra, organ naklinin ardından normal hayata dönmeyi ve okula devam etmek istediğini söyledi.
Semra, hastalığı süresince Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde rahatsızlığı bulunan öğrenciler için kurulan okula gittiğini, Alanya’ya döndükten sonra da evine gelen öğretmenin yardımıyla derslerine devam ettiğini anlattı.
Gelecekte öğretmen olmayı istediğini belirten Semra Gürkan, ”Bana böbrek bulundu ama şimdi ablam için telaşlanıyorum. Onun da bir an önce böbrek nakli olmasını istiyorum” dedi.
-”SIRAMI BEKLİYORUM”-
Kendisi gibi böbrek hastası olan iki kız kardeşine kadavradan böbrek bulunan Rahime ise Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde haftada 3 gün diyalize girmeye devam ediyor.
Rahime Gürkan, hastalığı yüzünden pek çok şeyi yapmayı özlediğini, ama en çok ”sınır koymadan su içmeyi” ve yüzmeyi istediğini söyledi. Rahime, hastalığı yüzünden 8. sınıfa kadar okuyabildiğini, iyileştikten sonra okuluna devam etmek istediğini anlattı.
Kardeşlerine böbrek bulunduğu haberi geldiğinde onlar kadar sevindiğini anlatan Rahime Gürkan, ”5 yıldır kadavra listesindeyim. Kardeşlerim kurtuldu, şimdi sıramı bekliyorum” diye konuştu.