Kayıtsız kiraya Ceza
Marmaris’te bir daireyi kayıtsız günübirlik kiraya veren emlak firmasına 10 bin 383 lira ceza kesildi. Alanya’da da binlerce dairenin kayıtsız kiraya verildiği bilinirken, Emniyet Müdürü Çakmaklı ve sektör temsilcilerinden uyarılar geldi
MUĞLA’NIN Marmaris İlçesi’ndeki bir daireyi Geçici İkamet Yerleri Kimlik Bildirme (GİLKİMBİL) sistemine kayıt etmeden günübirlik kiraya verdiği gerekçesiyle bir emlak firmasına 10 bin 383 lira ceza kesildi. Marmaris İlçe Emniyet Müdürlüğü, Siteler Mahallesi, 203 numaradaki dairenin GİLKİMBİL sistemine kayıt edilmeden günübirlik kiraya verildiği gerekçesiyle ADM Emlak sahibi Adem Batmaz’a 10 bin 383 lira ceza kesti. Kararın ardından gözler Alanya’ya çevrildi.
Çok sayıda konutun kiraya verildiği Alanya’da inşaat ve sektör temsilcileri günlük bildirim yapılmasının önemini vurgularken, Alanya Emniyet Müdürü Haşim Çakmaklı da vatandaşlardan Kimlik Bildirim Kanunu’na uymalarını istedi.
‘GÜVENLİK İÇİN ÇOK ÖNEMLİ’
Alanya Müteahhitler Birliği (MÜTBİR) Başkanı Mustafa Küçüker, devletin bildirim konusunda titiz davrandığını söyledi. Küçüker “Alanya’da ev alan yerli ve yabancıların amaçlarından birisi de yatırım yapıp, kiraya vermek. Özellikle OHAL döneminde, güvenlik açısından evlerini kiraya verenlerin gerekli hassasiyeti göstermeleri çok önemli. Devletimiz bu konuda çok titiz. Evlerini kiraya verenler hassasiyet göstermezse, örnekte olduğu gibi büyük cezalar söz konusu” dedi.
‘KAYMAKAMLIK BİR YAZI YAZABİLİR’
Küçüker, Alanya Kaymakamlığı’nın bu konuda site yöneticilerine yazı göndererek uyarmasının yerinde olacağını belirterek “Sitede oturan insanların bilgilerinin, en azından yöneticilerinde bulunması gerekiyor. Bu da güvenlik açısından önemli. Sonuçta bu mülklerin gelişigüzel kiraya verilmemesi gerekir”
diye konuştu.
‘EVDE KİMİN OTURDUĞU BİLİNMELİ’
Alanya’da emlak sektöründe faaliyet gösteren ve aynı zamanda Alanya Rus Dili Konuşanlar Derneği Başkanı olan AnjelikaAnzhela da “Bu uygulama çok güzel ve güvenilir. En azından bir evin kime verildiği bilinecek. Bunu polis de bilecek. Herkesin hayatının korunması gerekiyor. Biz bir kişinin terörist olup olmadığını emlakçı olarak bilemeyiz ama bildirim yapılması halinde bu durum anlaşılacak. Hem emlakçılar, hem de Türkiye açısından bu uygulama daha iyi oldu. Bir kişinin ihbar edilmesiyle bin kişinin hayatı kurtarılmış olur. Belki ‘Bu uygulama nereden çıktı’ denilebilir ama bu bizim güvenliğimiz açısından gerçekten çok iyi bir kanun. Sonuçta vergi de alınacak. Ev sahibi kazanıyorsa, devlet de kazanacak. Biz de destek vermeliyiz. Biz de güven altında olalım. Bir evi kime verdiğimizi, o kişinin nasıl birisi olduğunu bilelim. Herkese bugün ev verilmez. Daha sonra ne acılar ortaya çıkıyor. Bunun için bir evde kimin oturduğunu bilmeliyiz” ifadelerini kullandı.
‘TİCARİ AMAÇ VARSA VERGİLENDİRİLMELİ’
Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili de “Bu bizim uzun zaman uğraştığımız bir konuydu. Bu konu iki açıdan önemli. Güvenlik açısından kimlik bildirimi hangi sürede kimlerin konakladığı anlamında önemli. İkinci olarak mali açıdan vergilendirilmesi amacıyla önemli. Kişilerin eşi dostu geliyor, kiraya verildiği de oluyor ama bu olumsuz bir durum değil. Sonuçta o evde kimin kaldığının bilinmesi lazım. Bu evler ticari amaçla da kullanılıyorsa, vergisinin verilmesi lazım. Bu anlamda bir kanun çıkarıldı. Bu dünyanın her yerinde olan bir sistem. Bu anlamda yasanın çıkarılması bizim için memnuniyet verici” dedi.
‘GÜN BAŞINA PARA CEZASI VAR’
Alanya Emniyet Müdürü Haşim Çakmaklı ise “Bu konuda Kimlik Bildirme Kanunu bulunuyor. Bu kanuna göre, konutunu günübirlik kiralamış olsa dahi bildirimde bulunma zorunluluğu var. Bildirimde bulunmayanlara gün başına para cezası uygulanır. Herkesin veri girişini yapması gerekiyor. Herkes kanuna uysun. Bu konu güvenlik açısından çok önemli. En azından bir gün dahi olsa kimin kaldığını biliyorsunuz. Kiracı, bir suça karışmış olsa hemen yakalanabiliyor” diye konuştu.