1. Haberler
  2. Ender Karaca
  3. ATATÜRK VE UYGARLIK

ATATÜRK VE UYGARLIK

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Uygarlık öyle kuvvetli bir ışıktır ki ona aldırış etmeyenleri yakar ve yok eder” 30.08.1924
ATATÜRK
Uygarlık kavramı, Atatürk’ün bütün fikir ve eylemlerinin hareket noktası olmuştur. “Yaptığımız ve yapmakta olduğumuz devrimlerin amacı, Türkiye Cumhuriyetini tamamen modern ve bütün anlam ve şekilleriyle uygar, sosyal bir toplum haline ulaştırmaktır”
Diyen Atatürk, “Büyük Zaferden’’ iki yıl sonra 30 Ağustos 1924’te şöyle konuşuyordu:
“Uygarlık yolunda başarı yeniliğe bağlıdır. Sosyal yaşamda, ekonomik yaşamda, bilim ve fen alanında başarı sağlamak için tek gelişme ve ilerleme yolu budur. Hayat ve yaşayışa egemen olan yasaların zamanında değişmesi, gelişmesi, yenilenmesi zorunludur. Uygarlığın buluşları, tekniğin harikaları, evrenin değişmeden değişmeye uğrattığı bir dönemde, yüzyıllık köhne zihniyetle geçmişe bağlılıkla bağlılığını korumak mümkün değildir.”
Onuncu yıl söylevinde de:
“Yurdumuzu, dünyanın en bayındır ve en uygar ülkeleri düzeyine çıkaracağız demiştir.”
O’nun uygarlık kavramını yine kendi düşüncelerinden öğrenelim: “Uygarlığın coşkun seli karşısında direnmek beyhudedir. O, gafil ve itaatsizlikler karşısında çok amansızdır. Dağları delen semalara uçan göze görünmeyen zerrelerden yıldızlara kadar her şeyi gören, aydınlatan, etüt eden uygarlığın karşısında kudret ve yüceliğinde eski zihniyetlere, ilkel hurafelerle yürümeye çalışan uluslar yok olmaya hiç olmazsa tutsak ve aşağılanmaya mahkumdurlar. Oysa Türkiye Cumhuriyeti halkı yeni ve gelişmiş bir toplum olarak sonsuza dek yaşamaya karar vermiş, tutsaklık zincirini tarihte benzeri görülmemiş kahramanlıklarla parça parça etmiştir.”
Atatürk’ün amaçladığı uygarlık, kesinlikle batı uygarlığıdır. Cumhuriyetin ilan edildiği günlerde bir Fransız gazetecisiyle yaptığı söyleşi de:
“Siyasetimizin, geleneklerimizin bizi fikri temayül itibariyle bir Avrupa Türkiye’si, daha doğrusu batıya yönelmiş bir Türkiye arzu etmeye meylettireceğini” söyledikten sonra devam eder:
“Biz daima, Doğu’dan Batı’ya yürüdük. Eğer bu son yıllarda yolumuzu değiştirdikse itiraf etmelisiniz ki, bu bizim hatamız değildir. Bizi siz zorladınız… Ülkemizi yenileştirmek istiyoruz. Bütün çalışmalarımız Türkiye’de modern, binaenaleyh batılı bir hükümet meydana getirmektir. Uygarlığa girmeyi isteyip de batıya yüzünü dönmemiş ulus hangisidir.’’
Diyerek parolasının Batı uygarlığı olduğuna işaret etmektedir.
İşte Atatürk uygarlık kavramının bir ulusun geleceğine ne kadar önem verdiğini açıkladığı bu ifadelerle anlatmaya çalışmıştır.
19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı ulusumuza kutlu olsun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!