“Sektöre can suyu olur”
İMKON Genel Sekreteri Çakır, “Yabancıya mülk satışının ihracat kalemi olarak değerlendirmesi talebimiz, Ekonomi Bakanı tarafından uygun bulundu. Talebin yasalaşması halinde, sektöre cansuyu olur!” dedi.
İnşaat Müteahhitler Konfederasyonu (İMKON) Genel Sekreteri ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye İnşaat Müteahhitleri Meclisi Genel Koordinatörü Alaattin Çakır yaptığı açıklamada; “Alanya ve bölge müteahhitlerimizin önemli talepleri arasında yer alan yabancıya satılan konutların, ihracat teşvik kaleminde değerlendirilerek, satışların teşviklendirilmesi talebimizi, İMKON olarak Ekonomi Bakanımız sayın Nihat Zeybekçi’yi Eylül ayı ziyaretimizde şahsım tarafından, bizzat dile getirdiğimi Alanya kamuoyuna Eylül ayında açıklamıştık” dedi.
Çakır açıklamasının devamında; “Alanya ve bölgemizin yabancıya konut satışında 1.sırada yer aldığını, bu sebeple sektörün tüm sorunlarının ivedilikle karşılanması gerektiğini, özellikle Avrupa ve Rusya’da son aylarda yaşanan ekonomik daralmanın getirdiği satış sorunlarının yeni teşviklerle giderilmesi hususlarını sayın Bakana aktarmıştık ve sayın Bakanımızı Alanya’ya davet etmiştik. Sektör adına yaptığımız taleplerimizin ekonomi bakanımız tarafından değerlendirerek uygun görmesi ve taleplerimiz doğrultusunda çalışma başlatmasını ve kamuoyuyla paylaşmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Sayın Bakanımız; yabancılara konut satışının, döviz kazandırıcı hizmet kapsamına alınması için çalıştıklarını kamuoyuna açıklamıştır. Yabancılara konut satışının, Türkiye’nin en önemli ihraç kalemlerinden birisini oluşturduğunu belirten sayın Bakan, müteahhitlerimiz adına talepte bulunan İMKON’un taleplerinin son derece haklı olduğunu, talebimizin döviz kazandırıcı gelirler kategorisine alınması kadar doğru bir istek olamayacağını belirtmiştir. Sayın Bakan, sektörün; tanıtım, fuar, tanıtım, yurtdışı ofis giderlerinin desteklendiğini ama aynı zamanda yabancıya mülk satışının, tespit edilebilecek en yüksek oranda ihracat sayılmasının yerinde olacağını belirterek, Maliye Bakanlığı ile bu konuda orta bir noktada buluşmayı beklediklerini ifade etmiştir. Aynı zamanda, Türkiye’den konut alan yabancılara doğrudan vatandaşlık verilip verilmeyeceğine ilişkin değerlendirmede bulunan sayın Bakan, bazı prosedürlerin ve kriterlerin yerine getirilmesi durumunda talepler dikkatle incelenerek ve sınıflandırılarak değerlendirilmesi noktasında Bakanlar Kurulunda dile getirildiğini, ancak; bu talebin karşılanması için henüz erken olduğunu belirtmiştir. Sektörün önemli konu ve taleplerine temas etmesi ve çalışma yürütmesi sektörü umutlandırmış ve heyecanlandırmıştır. 1 Kasım’da sonra ülkemizin ve sektörümüzün istikrara kavuşması ve sağlıklı bir hükümet kurulması önem taşımaktadır”dedi. Çakır, “Alanya ekonomisinin önemli aktörü olan yabancıya konut satışına dayalı inşaat sektörünün sorun ve taleplerini, gücümüz oranında Ankara’da dile getirmeye ve takip etmeye özen gösteriyoruz. Yabancıya konut satışının, ihracat kaleminde sayılması hususunda; ilgili Bakanlıklarla birlikte İMKON ve TOBB nezdinde de bir çalışma başlatılmasını takip edeceğiz” dedi.