GENÇLİĞİN TEMEL SORUNLARI
Atatürk’ün önderliğinde emperyalist güçlere karşı kazanılan Ulusal Kurtuluş Savaşının başlangıcı olan 19 Mayıs 1919 tarihinden bu yana tam 96 yıl geçti.
Atatürk’ün Türk Gençliğine armağan ettiği bu bayramı ulus olarak kutlarken özellikle çok partili hayata geçtiğimiz yıllardan itibaren gençliğin bazı temel sorunlarının olduğunu söyleyebiliriz.
Bu sorunların bir bölümünün geleneksel kökenli bir bölümünün ekonomik bir bölümünün de toplumsal yada kültürel kökenli olduğu görünmektedir.
Biz burada özellikle 1980’li yıllara esas alarak bu sorunların ana özelliklerini ayrıntıya girmeden açıklarsak
1-Geleneksel aile yapısı içinde oluşan çatışmalar:
Bunlar aile büyükleri ile genç kuşa arasında olmaktadır.Her ne kadar kuşaklar arası çatışma belirli bir düzeye erişmiş bulunmasına rağmen Türkiye’de ki genç kuşağın belki de sergilediğimiz eğitim seviyesinin ve çalışma koşullarının bir sonucu olarak aile büyüklerine olan saygı ve itaatin halen devam ettiğini söyleyebiliriz.
2-Çevre ile çatışma
Bu çatışmaya daha çok kentlerde rastlanmaktıdır.Bu kentler e yerleşen kırsal kökenli ailelerin oluşturduğu guruplardaki gençlerin yerleşilen kentin değerler sistemini benimsemesi,birinci kuşak gençlerde çevreleri ile bir gerilim doğurmaktadır.
3-Gelirden kaynaklanan sorunlar:
Bunlara ‘ekonomik sorunlarda ‘ diyebiliriz.Son yıllarda hızla gelişen iletişim araçlarının kamçıladığı tüketim tutkusu özellikle düşük gelirli ailelerde gözlemlenmektedir.
Bu gruptaki ailelerde gençlerin benimsedikleri yeni tüketim kalıpları,ailelerin gelir kaynakları ile ters orantılı bir şekilde yüksek olup bunların karşılanmaması gençler üzerinde değişik etkiler meydana getirmektedir.
Bu etkinin başında gençlerin üst tüketim kalıplarını erişmesi için kendilerine göre bir ‘köşeyi dönme’ ahlakı yaratma ve bu ahlakın doğrultusunda toplumun uygun göremiyeceği davranışlara girildiği görülmektedir.
4-Kötü alışkanlıklarla ilgili sorunlar:
Bunların başında boş zamanların kahve ve benzeri yerlerde kağıt,tavla vb. gibi oyunlarla geçirilmesi gelmektedir.Semt kahveleri gençlerin toplanma yeri olmaktadır.Öğrenimde olan gençler açısında bu kahvede geçirilen zamanın getirdiği istenmeyen eğilimler ciddi boyutlara ulaşmaktadır.
Bu arada genç kuşakların işsizlik, öğrenim kurumlarına girememe,toplumla olan değer çatışmaları vb. gibi bunalımlar sonucu içine düştükleri ortamda alkol ve uyuşturucu bataklığını kamçılamaktadır.
5-Çeşitli bunalımların yarattığı olumsuzluk:
Bu 1980’li yılların genç kuşağın yaygın bir biçimde karşılaşacakları bir sorundur.Bu sorunların başında iş olanaklarını azlığı,gittikçe kronikleşen işsizlik, öğrenim olanaklarının karşılanmaması bu umutsuzluğun temel kaynağıdır.Bu kaynağın kurutulması ise bir yandan ekonomik gelişmeye diğer yandan da bu ekonomik gelişme nimetlerinin dağılımının adil olmasına bağlıdır.
1980’li yıllarda oluşan bu sorunların bugün de geçerli olduğu görülmektedir.
Yakında yapılacak genel seçimde gençler üzerinde oluşan bu gibi sorunlara siyasal partilerin zaman kaybetmeden ivedilikle çözüm üretmeleri gerekir,
Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı tüm ulusumuza kutlu olsun.
Kaynakça:
Tevfik Çavdar – Cumhuriyet Döneminde Gençlik -Cumhuriyet Dönemi Türkiye Ansiklopedisi
S.805-806 – 1983