Sarıveliler Alanya’nın ilçesi olmak istiyor
Mahmutlar Mahallesinin Kuzeyindeki ilk içe olan Karaman iline bağlı Sarıveliler ilçesi BBP’li belediye Başkanı Hayri Samur, “Alanya ile etle tırnak gibiyiz. il olsanız da bağlansak” dedi
29 MART Yerel Seçimleri’nde ikinci kez seçilen Sarıveliler Belediye Başkanı Hayri Samur, Alanya ya gelerek basın ve Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel’i ziyaret etti.
Sarıveliler ve Alanya’nın bağlarını kuvvetlendirmenin yolları aranırken, bu bağın güçlenmesi ve korunması yolunda en büyük çalışmanın Kuşyuvası yolunun tamamlanması olacağına dikkat çekildi. Sarıveliler ile Alanya arasındaki yolun Kuşyuvası yolu ile daha da kısalacağını ve güzel şartlara taşınacağını belirten Samur, “Alanya’ya olan uzaklığımız sadece 70 kilometre iken bağlı olduğumuz Karaman’a olan uzaklığımız ise 160 kilometre civarında. Alanya’yı kendimize daha yakın buluyoruz. Etle tırnak gibiyiz, il olsanız da bağlansak. Bu anlamda Kuşyuvası yolu Alanya ile Sarıveliler arasında ulaşımı daha da kısaltacak ve bu yolla ulaşım şartları daha güzel hale gelecek. Ticaret, turizm gelişecek daha iyi şartlar sağlanacak, Sarıveliler, Alanya’nın yaylası gibi olacak. Sarıveliler, kirazın, balın ata yurdu ve Karacaoğlan diyarı. Biz de şehrimize, vatandaşımıza hizmet adına ‘At binenin, kılıç kuşananın’ dedik ve yola çıktık. Bu anlamda da çalışmalarımız sürüyor” dedi.
KARACAOĞLAN’IN MEZARI SARIVELİLER DE Mİ?
Karaman’ın Sarıveliler Belediye Başkanı Hayri Samur, Karacaoğlan’ın mezarını bulduklarını söyledi
Sarıveliler Belediye Başkanı Hayri Samur, Alanya Basınına Karacaoğlan’ın mezarını Sarıveliler’de bulduklarını vurguladı. Başkan Samur, konuyla ilgili şunları söyledi: “Ünlü halk ozanı Karacoğlan’ın yaşadığı coğrafya, sazıyla sözüyle dile getirdiği şiir ve türküler ve mezarının nerede olduğu konusunda öteden beri bir tartışmanın olduğu bilinmektedir. Ancak O’nun Antep’ten Muğla’ya uzanan Toros Dağları ve eteklerindeki yerleşim yerlerini gezdiği, dolaştığı türkülerinde geçen konu ve yer adlarından hareketle hep söylene gelmektedir. Hakkında yapılan araştırma ve çalışmalarda ulaşılan sonuçlar, bazı belirsizlikleri barındırsa da, O’nun Çukurova bölgesinde yaşadığına dair genel bir kanaat mevcuttur. Bugün Karacaoğlan hakkındaki bilgi ve kabulleri tartışmaya açacak, yeni bir bulgu ile karşı karşıyayız. Bu bulgu Torosların eteğinde yer alan Karaman’ın Sarıveliler İlçesinde bulunan yeni bir mezar taşının bizlerde meydana getirdiği çağrışımlarıdır.
Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından Karamanoğlu Devrine ait (Hacı Salih) Ulu Cami’nin yapılmakta olan restorasyon çalışmaları esnasında, Ulu Cami haziresinde bulunan devrin ve bölgenin önemli şahsiyetlerine ait olduğu tespit edilen bazı mezar taşları üzerindeki yazı ve bilgiler ışığında, bu mezarlardan birinin Karacaoğlan’a ait olabileceği tartışmalarını yeniden gündeme taşımış tır. Başta Vakıflar Bölge Müdürlüğü uzmanları olmak üzere, çeşitli üniversitelerden bilim adamları, Sarıveliler Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı nezaretinde ortaklaşa yürütülen çalışmalar, ilgili mezar taşının Karacoğlan’a ait olabileceği tezini güçlendirmektedir. Çünkü hazirede bulunan bir mezar taşında ‘Karacaoğlan’ın Ruhuna Fatiha’ ibaresi mevcuttur. Bu bilgi bütün ezberleri bozacak türden yeni bir kanıt olarak kabul edilebilir. Ancak mezar taşı hakkındaki nihai bilgilere ise bilim adamlarının yapacağı tarihi ve bilimsel çalışmaların sonunda ulaşılacağı aşikardır.
Mezar taşının bulunma hikayesi şu şekilde gerçekleşmiştir. Hazirede bulunan mezar taşlarının resmini çekerek arşivleyen Araştırmacı Yazar Mustafa Ertaş, bu tarihi vesikaları Konya Necmeddin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akgül’e aktarmıştır. Mehmet Akgül, mezar taşlarına ait resimleri incelerken bir taşın üzerinde eski alfabe ile ‘Karacoğlan’ın Ruhuna Fatiha’ ibaresinin bulunduğuna şahit olmuştur. Bu yeni bulguyu, başta Belediye Başkanlığı ve İlçe Kaymakamlığı ile çeşitli üniversitelerde görev yapan ve alanlarında uzman kişilerin bulunduğu kamuoyu ile paylaşmıştır. Alınan ilk zaman görüşlerine göre, ilgili mezar taşının Karacoğlan’a ait olabileceği konusunda, özellikle yazı stili ve tarihi göz önüne alınarak, önemli verilere ulaşılmıştır.”dedi.