1. Haberler
  2. Ender Karaca
  3. YEREL YÖNETİMLERDE HALK İLE İLİŞKİLERİN ÖNEMİ

YEREL YÖNETİMLERDE HALK İLE İLİŞKİLERİN ÖNEMİ

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tüm görüşlerin bilimsel araştırmaya bağlı olarak sürekli değiştiği dünyamızda bu değişikliklerin benimsenmesinde halkla ilişkilerin önemi gittikçe artmaktadır.
Günümüz medyasından sürekli yararlanan halkla ilişkileri en yalın anlamda halka bilgi vermek, halkın tutum ve davranışlarını ikna yoluyla etkilemeye, biçimlemeye yönelik iki yönlü bir çaba olarak tanımlarız.
Halkla ilişkiler topluma bilgi vermenin yanında toplumda onay yaratmaya yönelik bir yönetim felsefesi ve yönetsel işlev niteliğindedir.
Bu nedenle halkla ilişkiler yalnız kuruluşun sağladığı hizmetlere değil, demokratik sistemin tümüne yönelik bir onaydır.
Halkla ilişkiler bilgi verme, etkileme yoluyla toplumda onay yaratmaya yönelik oluşu onu reklam, duyurma ve propaganda ile karıştırılmasına neden olmaktadır.
Burada propaganda konusunu ele alırsak; propaganda dikkatlerin belirli konulara çekilmesine yönelik bir etkileme aracı olup, karizma yaratmaya, karşılıklı anlayış yerine kesin kabulün sağlanmasına yöneliktir. Burada kimi zaman gerçekler saptırılarak doğrular yanlı bir biçimde ve dengesiz olarak topluma sunulmaktadır. Demokratik görüş birliğine değil, sonuca ulaşmayı amaçlar. Propaganda ve halkla ilişkilerin tanımını ve özelliklerini kısaca açıkladıktan sonra özellikle yerel yönetimlerde uygulanan halkla ilişkilere gelince her ne kadar halkla ilişkiler propaganda ve duyurma gibi etkinliklerden yararlansa da bazı durumlar da bu etkinliklerle karıştırıldığı görülmektedir.
Şöyle ki; kamu yöneticileri yaptıkları ya da yapacakları herhangi bir işlem için topluma bilgi vermeye, toplumun tutum ve davranışlarını ikna yöntemiyle etkilemeye, biçimlendirmeye yönelik bir çaba sarf ederek toplumdan gerekli onay almaları gerekir.
Örneğin; Alanya’yı ilgilendiren ve şehir içi trafiğini büyük ölçüde rahatlatacağı ifade edilen yeni çevre yolu projesinin uygulanması, Alanya-Gazipaşa arasında özellikle yaz sezonunda uygulanmak üzere feribot seferlerinin konulması, doğa’nın korunması için özellikle yeşil alanların imara açılmaması, kırsal bölgelerin kalkındırılması ve zenginleştirilmesi için gerekli çabanın gösterilmesi vb. gibi projelerin uygulanması için halkla ilişkilerin devreye girerek halktan da onay alması gerekir.
Kamu yararına yapılacak her işlem için de yerel yöneticilerin önceden toplumu etkilemeye biçimlendirmeye yönelik iki yönlü bir çaba sarf ederek bilgilendirme yoluyla toplumdan gerekli onayın alınması zorunludur.
Onay alınmadan yapılan işlemler ileride o yerel yönetimi zor durumda bırakır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!