MERKEZ SAĞIN YÜKSELİŞİ
Merkez Sağ oluşumu ülke siyasetimize 1946 yılında Demokrat Partiyle birlikte giriş yaptı. Ara dönemleri saymazsak, 1946 yılından 2013 yılına dek geçen sürede, ezici bir farkla da iktidarda kaldılar.
Demokrat Parti, Adalet Partisi, Anavatan Partisi ve Doğruyol Partisi uzun yıllar iktidarda kaldı. İncelenmesi ve irdelenmesi gereken bir konudur.
Merkez sağın güçsüz olduğu dönemlerde daha uç partilerin iktidara geldiğini görebiliriz. Kısa süreli iktidar geleneğini yıkan tek parti ise AKP’dir. Görüş ve düşüncelerini dayatma mantığına bakıldığında ‘uç bir siyasi görüşe’ hâkim olduğunu söyleyebiliriz.
Merkez sağ ya da Merkez sol partiler daha açık ve toplumun her kesimini temsil etmeye namzet bir yapıya sahiptirler. AKP ve MHP, merkez sağın temsilcileri gibi davransa da, dünya görüşleri ve savundukları değerler bakımından bu merkeze oturmayı başaramamışlardır. “CHP Merkez Solu temsil ediyor” demek ne kadar doğru bunu takdirlerinize bırakıyorum.
CHP’nin kafası da içi de karışık. Dönem dönem değişen beyanlar, seçmeni çelişkiye düşürüyor. Sadece ‘Atatürk’ün kurduğu Parti’ sığınmasıyla ancak bu kadar başarılı olunabiliyor. Oysa gerçek CHP, Türk’ün, Kürt’ün, Laz’ın ve diğer tüm azınlıkların katılımıyla güçlü olabilir. Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet felsefesinin temelinde ve TÜRK MİLLETİ gerçeğinin ta göbeğindedir bu unsurlar.
Cumhuriyet rejiminin güvencesiyle, özgürce yaşanması gereken ‘Din olgusunun’ karşısına, Laiklik ilkesini yanlış bir şekilde çıkarmanın ve kendini anlatamamanın bedelini hala ödüyor. Laikliğin ‘Devletin insanlara din dayatmasında bulunmaması’ anlamına geldiğini kavrayamadılar.
Başörtüsüne karşı çıkışın yanına, Çarşaf açılımını koyarak kafa karıştırdılar. Herkesimi kucaklayıp, toplumun tamamını temsil etmek yerine, ‘Bereket versin’ diyerek umutlarını hep sonraki seçimlere bıraktılar.
Bu güne geldiğimizde ‘Ben asla CHP’ye oy vermem’ diyenlerin,
‘Ben asla AKP’ye oy vermem’ diyenlerden daha fazla olduğunu görüyoruz.
Sendikaları sağcıların elinde olan bir ülkede sol yoktur.
Cami’den, Cem evinden, hatta Kiliseden uzak bir sol, sol değildir.
‘CHP’de yerel seçimlere sağdan transfer edilen adaylarla çıkılır’ sözü yine geçerliliğini koruyor. Bunun CHP için üzerinde durup düşünülmesi gereken bir ev ödevi olması gerekir. Alanya’da aşağı yukarı netleşen bir resim var. Son dakika sürprizleri olmazsa yerel seçim yarışı, AKP Hüseyin Güney, MHP Adem Murat Yücel ve adaylığı haftalar önce netleşen CHP adayı Şefik Türktaş arasında geçecek.
Bu 3 adayda Merkez sağ kökenli.
Yerel seçimlerde, ‘kişiye oy verilir’ sözüne en uygun ortam Alanya’da yaşanacak..!
Net bir ideolojiden yetişmeyen adaylar, kendi partilerinin yanı sıra diğer partilerden de oy alabilecek durumda.
Kısacası önümüzdeki yerel seçimlerde sağcıyı sola, solcuyu sağa oy verirken görmek mümkün olacak.
CHP’li sağcılar, MHP’li solcular sloganı duyabiliriz.
Bu defa da “Güney” diyecek Yılmaz Güney hayranları bile olabilir.
Alanya Belediye Başkanlığı ‘Merkez Sağa’ şimdiden hayırlı olsun ve dilerim
Herkese hayırlı hizmetleri olsun.