Çakır’dan müjde
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Sekreteri ve Alanya Müteahhitler Birliği (MÜTBİR) Başkanı Alaattin Çakır, TBMM Genel Kurulu’nda oylanan ve oyçokluğu ile kabul edilerek yasalaşan önergenin, sektöre olumlu yansıyacağını belirtti. Çakır, “Türkiye’de 250 bine yakın kayıtlı müteahhidi ve inşaat sektörünü mağdur eden bu konu, sektör açısından çok olumlu karşılanmıştır” diye konuştu
TÜRKİYE Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) Genel Kurulu’nda “Torba Yasa Teklifi” görüşülürken AKP Hükümeti tarafından Genel Kurul’a TMMOB’nin yetki ve gelirlerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devrini öngören bir önerge verildi. Verilen önergede, “Harita, plan, etüt ve projeler, idare ve ilgili kanunlarda açıkça belirtilen yetkili kuruluşlar dışında meslek odaları dâhil başka bir kurum veya kuruluşun vize veya onayına tabi tutulamaz, tutulması istenemez” ifadeleri yer aldı. Söz konusu yasa değişikliğinin sektöre olumlu yansıyacağını söyleyen İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Sekreteri ve Alanya Müteahhitler Birliği (MÜTBİR) Başkanı Alaattin Çakır, “Türkiye’de 250 bine yakın kayıtlı müteahhidi ve inşaat sektörünü yıllarca mağdur eden ve sektörü yakından ilgilendiren bu konu, sektör açısından olumlu karşılanmıştır” dedi.
‘VİZE ÜCRETİ KEYFİYETİ SONA ERDİ’
Uzun yıllardan beri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yayınladığı vize ve vize ücreti alınmasının yasal olmadığı genelgesinin uygulanmadığını ifade eden Çakır, “TMMOB’nin her projeye vize ve vize ücreti keyfi uygulaması, önceki gece yasalaşan önerge ile son bulmuştur. Sektörün uygulamaya koyduğu her projenin mimar ve mühendisi zaten bu odanın üyesidir. Yapılan her türlü plan, proje, harita ve etüt ilgili odaya kayıtlı mimar ve mühendisler tarafından yapılmaktadır. Yani, yapılan işlerin yasaya uygunluk kontrolü doğal ve teknik olarak sağlanmaktadır. Buradaki temel sıkıntı, bu önergenin yasalaşması ile TMMOB’nin sağladığı haksız vize geliri ortadan kalkacak olmasıdır” diye konuştu.
‘ÇARPIK SİSTEM KÖKTEN DEĞİŞECEK’
Her türlü plan ve projenin ilgili idarenin onayının dışında bir de TMMOB’nin temsilci odalardan vize istenmesinin, sektörde çalışan müteahhitleri önemli derecede rahatsız ettiğini vurgulayan Çakır, “TMMOB’nin bir meslek odası olarak, vize onayı ve vize ücreti almadan da meslek üyelerine, topluma ve ülkenin imar ve inşaat gelişmesine ve kalkınmasına verebileceği birçok hizmet vardır ve ülkemiz için bu meslek odaları gereklidir. Ancak varlığını müteahhit ve planlardan alınacak ücretlere bağlayan oda ve temsilcilikler, haliyle doğru karar verme yetilerini de kaybedeceklerdir. TBMM Genel Kurulu’nda oylanan ve oyçokluğu ile kabul edilerek yasalaşan önerge, tüm sektöre ve meslektaşlarımıza hayırlı olsun” dedi.